Een bijzondere terugmelding van een merel. Een vrouwtjes merel geringd op 7 november 2020 op Vlieland is op 8 april 2021 dood terug gevonden in het noord-oosten van IJsland. Deze merel is serieus verdwaald.

Op het vogelringstation 3e Kroon’s Polders Vlieland ringen we elk herfst ca. 2000-3000 merels. Dit zijn broedvogels uit het zuidelijke deel van Scandinavië, die via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk vliegen om daar te overwinteren. Merels vliegen in het voorjaar (februari-maart) weer terug naar hun broedgebieden in Scandinavië.

Kaart met alle terugmeldingen (1996-2021) van door VRS 3eKP geringde merels op Vlieland

Deze merel is dus nogal verdwaald. Uit lokale IJslandse informatie blijkt dat er tussen 10 - 18 maart een ongekende influx van merels in het noord-oosten van IJsland heeft plaatsgevonden. Er zijn daar meer dan 1800 merels gezien. Deze influx is waarschijnlijk veroorzaakt door een enorm lage druk gebied dat in de nacht van 9-10 maart tussen IJsland en Schotland naar het oosten is getrokken.

Wind patroon op ongeveer 1 km hoogte in de nacht van 9/10 maart 2021 (link voor animated versie : ventusky.com ).

In de nacht van 9/10 maart liep er een brede band met harde zuiden wind (meer dan 10 BFT) van midden-engeland richting IJsland. Het is zeer waarschijnlijk dat heel veel merels (waaronder de geringde) in die nacht de terugreis richting Scandinavië zijn begonnen en door de harde zuiden wind op IJsland terecht zijn gekomen.

Dát deze merel op IJsland terecht is gekomen is al bijzonder maar dat de geringde vogel ook nog gevonden is, is zo mogelijk nog specialer. Het noord-oosten van IJsland is, zelfs voor IJslandse begrippen, dun bevolkt.